Romane Jíle

Občianske združenie

Romane Jile Polgári Társulás
 

A Romane Jile Polgári Társulás 2000-ben alakult meg a Csata és annak vonzáskörébe tartozó településeken élő cigányság és nem cigányság egymás közötti tolerancia növelése érdekében. A szervezetet vezető csapata a munkát már 1998-ben megkezdte. Első lépésként a Romano Jilo színdarab létrehozását kell megemlíteni amivel országos és nemzetközi színpadokra is eljutottak. 2000-ben létrejött az első Dél-Szlovákiai cigány klub a Csatai Általános iskola épületében.

A szervezet olyan környezetben dolgozik ahol a cigány, a magyar és szlovák kultúra érinti egymást és ezért gyakran etnikai és nemzetiségi súrlódások alakulnak ki, e problémák megszüntetése érdekében a szervezet tagjai kimondottan a cigány kultúra megismertetése és a cigány fiatalok oktatásában látja a megoldást.

A Romane Jile Polgári Társulás fő céljai közé sorolta a cigány kultúra megismertetését, ápolását, bemutatását illetve a cigány fiatalok továbbtanulási esélyeinek növelését a érettségit és felsőfokú képzettséget adó oktatási intézményekben való bekerüléséhez és az információs és tanácsadási iroda létrehozását a szociálisan rászorultak részére.

E célok elérésére alakult meg a Romane Jile színjátszó csoport, a Romane Jile együttes ami autentikus cigány zenét játszik és mára már minden évben megrendező olyan kulturális programok létrehozása ami bemutatja a cigány kultúra szépségeit. Valamint olyan oktatási projektek megvalósítása, mint a hétvégi kollégium, ahol felzárkóztató és tehetséggondozó programok születnek meg az általános és középiskolai diákok számára. A tanácsadási és információs iroda munkatársa a segítséget kérőknek az egészségügyi, a lakhatásügyi, az oktatási és a munkahelyi problémákban tud segítséget nyújtani.

A szervezet tagjai tanfolyamokon, képzéseken vesznek részt az eredményes munka elvégzése érdekében.