Romane Jíle

Polgári Társulás

Romane Jile Polgári Társulás
 

A Romane Jile Polgári Társulás 2000-ben alakult Csata és annak vonzáskörébe tartozó településeken élő cigányság és nem cigány lakosság közti tolerancia elősegítése és támogatása érdekében. A szervezetet vezető csapata már 1998-ban megkezdte a munkát. Első lépésként a Romano Jilo színdarab létrehozását kell megemlíteni amivel országos és nemzetközi színpadokra is eljutottak. 2000-ben létrejött az első Dél-Szlovákiai cigány klub a Csatai Általános iskola épületében.

A szervezet olyan környezetben dolgozik ahol a cigány, a magyar és szlovák kultúra érinti egymást, ezért gyakran alakulnak ki etnikai és nemzetiségi súrlódások. E problémák megszüntetése érdekében a szervezet tagjai kimondottan a cigány kultúra megismertetésében és a cigány fiatalok oktatásában látja a megoldást.

A Romane Jile Polgári Társulás fő céljai közé sorolta a cigány kultúra megismertetését, ápolását, bemutatását, illetve a cigány fiatalok továbbtanulási esélyeinek növelését az érettségit és felsőfokú képzettséget nyújtó oktatási intézményekbe való bekerülésük segítését, valamint egy információs és tanácsadó iroda létrehozását a szociálisan rászorultak részére.

E célok elérésére alakult meg a Romane Jile színjátszó csoport, a Romane Jile együttes, amely autentikus cigány zenét játszik, és mára már minden évben olyan kulturális programokat szervez, melyek bemutatják a cigány kultúra szépségeit. Olyan oktatási projekteket valósít meg, mint pl. a hétvégi kollégium, ahol felzárkóztató és tehetséggondozó programok folynak az általános és középiskolás diákok számára. A tanácsadó és információs iroda munkatársa egészségügyi, lakásügyi, oktatási és munkahelyi problémákban tud segítséget nyújtani a segítséget kérőknek.

A szervezet tagjai az eredményes munka érdekében tanfolyamokon, képzéseken vesznek részt.